شنبه تا پنجشنبه : 17 - 8
تهران - شهرک صنعتی باباسلمان
شهریار، شهرک صنعتی باباسلمان، خیابان صنعت

مواد فعال سطحی دو خصلتی یا آمفوتری

مواد فعال سطحی

دو خصلتی یا آمفوتری

چنانچه با تغییر PH,بار الکتریکی گروه آبگیر در ماده ای شیمیایی تغییر کند به این ماده صفت دو خصلتی(amphoteric)اطلاق می شود.مواد فعال سطحی که در محیط به شدت اسیدی دارای بارمثبت,در محیط به شدت قلیایی دارای بار منفی و در PHبینابینی تواما دارای بار مثبت و منفی هستند درزمره مواد دو خصلتی هستند.

توزیع بار الکتریکی درphاندک,آبگریز کاتیونی                                          +X-RNH2CH2CH2COOH]]

توزیع بار الکتریکی در ph حد وسط,آبگریزدوقطبی                                       RN+H2CH2CH2COO- -]

توزیع بار الکتریکی در phبالا,آبگریز آنیونی    [RNHCH2CH2COO]-B+                                                       

در فرمولهای بالا x- نمایانگر یک آنیون نامشخص(مانند- cpB+ نشان دهنده یک کاتیون نامشخص(مانند k+)است.

به موجب تعریف تعداد مواد فعال سطحی دو خصلتی واقعی که در فرمولاسیون فرآورده های آرایشی به کار می روند,بسیار اندک است,مواد فعال سطحی دو خصلتی به دو رده عمده تقسیم می شوند

الف_آسیل/دی آلکیل اتیل دی آمین ها و مشتقات آنها

ب_N_آلکی آمینو اسیدها

1_الف_آسیل/دی آلکیل اتیلن دی آمین ها و مشتقات آنها

خواص شیمیاییترکیبات دو خصلتی مورد  بررسی در این گروه را می توان مشتقات هتروسیکلیک ایمیدازولین ها در نظر گرفت.مطالعات شیمیایی که متعاقبا در این زمینه صورت گرفتند,نشان دادند که ایمیازولین ها در حین سنتز این مواد از اسید کربوکسیلیک زنجیره بلند(یا مشتق آن)و آمینواتیل_اتانول آمین              NH2-CH2-CH2-NH-CH2-CH2OH))تشکیل می شوند.

ترکیب ٢_آلکیل هیدروکسی اتیل ایمیدازولین سپس در خلال مرحله آلکیلاسیون(که معمولا با اسید کلرواستیک یا اتیل اکریلات صورت می گیرد)هیدرولیز می شود.طی واکنش الکیلاسیون,یک یا دو گروه کربوکسی آلکیل با یکدیگر واکنش کرده و یک آمین سه گانه و یک پیوند اتر را تشکیل می دهند.با به کارگیری  عوامل آلکیل ساز مختلف,می توان آمین های سه گانه مختلف (مانند هیدروکسی پروپیل سولفونات ها)را به دست آورد.

سیستم نامگذاری این مواد در پی اصلاحاتی که بازنگری اسامی انها ایجاب کرده است,پیچیده تر شده ,ترکیبات این گروه ارتباط و همبستگی نزدیکی با یکدیگر دارند و به صورت نمک یا اسید های ازاد در بازار عرضه می شوند.این مواد از دیدگاه شیمیایی کاملا خالص نبوده و حاوی ترکیباتی هستند که در حین تولید انها تشکیل می شوند.ساختارهای شیمیایی اجزای اصلی این گونه مواد فعال سطحی در بخش های بعدی نشان داده خواهند شد.کاتیونی که معمولا همراه ترکیبات دو خصلتی است,یون سدیم است.

این ترکیبات به رغم در بر داشتن ناخالصی در حین استفاده به صورت مواد دو خصلتی یا امفوتر عمل میکنند و در PH خنثی به شکلzwitterions(دو یونی)وجود دارند.در زمره عمده ناخالصی های این مواد می توان به نمک های آمین,ترکیبات برگرفته از آلکیلاسیون آمین اولیه و کمپلکس های آمین های دو گانه اشاره کرد.به عنوان یک قاعده کلی,کلیه اعضای این رده در اب انحلال پذیر هستند.

خواص فیزیکیاین مواد فعال سطحی معمولا به شکل محلول آبکی یا خمیر موجود هستند.

موارد کاربردمواد فعال سطحیدو خصلتی این گروه از خاصیت شویندگی ملایم و قابلیت امولسیون سازی نسبتا ضعیف برخوردارند این مواد با کلیه انواع دیگر مواد فعال سطحی سازگارند و مب توانند سختی اب را تحمل کنند.آنها با مواد فعال سطحی آنیونی تولید کمپلکس(نمک)کرده و میزان تحرکات مواد آنیونی بر چشم (سوزش)را کاهش می دهند امامانع تولید کف نمی شوند.در نتیجه,این مواددر سطحی گسترده در فرمولاسیون شامپو هایی که به گونه ای طراحی شده اند که در چشم ایجاد تحریک و سوزش نمی کنند به کار می روند.افزون بر این,مواد یادشده موجب نرمی شانه خوری گیسو شده و از پیدایش الکتیریسته ساکن در ان جلوگیری می کنند.این خواص مطلوب به میزانPHشامپو که اصولا باید بین۶/۵تا٧/۵ اتخاذ شود,بستگی دارند.

پایداری مواد فعال سطحی دو خصلتی این رده جملگی دارای یک گروه إمیدو هستند که تحتPH بسیار پایین هیدرولیز می شود.نظر به اینکه چنین شرایطی معمولا در رابطه با فراورده هایآرایشی پدید نمی آیند,میتوان این قبیل مواد فعال سطحی را پایدار قلمداد کرد.

ایمنیتاثیر ملایم این مواد فعال سطحی به غلظت آنها بستگی دارد.چنانچه غلظت این مواد از ٢٠درصد تجاوز کند,موجب تحریک چشم می شوند.در غلظت های عادی این مواد به خوبی باپوست و مخاط دهان و بینی سازگارند.

 

 

آسیل / دی آلکیل اتیلن دی آمین های ژنریک

O                     CH2CH2OH

R-C-NH-CH2CH2-N-CH2COONa

سدیم آسیل آمفواستات

           O  

R-C-NH-CH2CH2-N-CH2CH2COONa    

                                  CH2CH2OCH2CH2COONa

دی سدیم آسیل آمفو دی پروپیونات

O                           

R-C-NH-CH2CH2-N-CH2CH2OH      

CH2CHCH2SO3Na

سدیم آسیل آمفو هیدروکسی پروپیل سولفونات

                                                                    O

R-C-NH-CH2CH2-N-CH2CH2COONa    

CH2CH2OCH2COONa     

دی سدیم آسیل آمفو دی استات

            CH2CH2OH           O              

R-C-NHCH2CH2-N-CH2CH2COONa

سدیم آسیل آمفو پروپیونات

اعضای خاص

دی سدیم کوکوآمفو کربوکسی متیل هیدروکسی پروپیل سولفات

دی سدیم کوکو آمفو دی پروپیونات (CIR)

سدیم کوکو آمفو استات (CIR)

سدیم لورو آمفوپلی گلایکول استات فسفات

سدیم تالو آمفو پروپیونات

سدیم اون دسیلنو آمفو پروپیونات

 

اسامی تولید کنندگان آسیل / دی آلکیل

 اتیلن آمین ها و مشتقات آنها

Albright &Wilson

Amphoterics International

Chemron

Harcros chemicals UK Ltd

Henkel KGaA

Lonza,lnc

Mclntyre Group Ltd

Mona Industries, inc

Nikko

Rhone-Poulenc

Scher chemicals

Stepan Co

Witco corp

 

١_ب_N_آلکیل آمینو اسید ها

این رده از مواد فعال سطحی دو خصلتی از امینو اسید ها مشتق شده و فاقد گروه هیدروکسی اتیل هستند.آلکیلاسیون گروه های آمینوی اولیه یک آمینو اسید به آمین های دو گانه و سه گانه می انجامد که دارای خاصیت بازی بیشتری از آمین اولیه مورد نظر هستند.افزون بر این,برخی از مشتقات آلکیله می توانند دارای گروه آمینوی دیگری نیز باشند که این امر کانون بازی دیگری را نیز ایجاد می کند.

 

N آلکیل آمینو اسیدهای ژنریک

CH2CH2CH2NH2

R-N                                       
CHCH2CH2-C-NH2

COOH         O

آمین پروپیل آلکیل کلوتامید

R-NH-CH2CH2COOH

اسید الکیل آمینو پروپیونیک

CH2CH2COONa

R-N

CH2CH2COOH

سدیم آلکیل ایمینو دی پروپیونات

اعضای خاص

آمینو پروپیل لوریل گلوتامید

دی هیدروکسی اتیل سویا گلی گلیسینات

اسید اورامینو پروپیونیک

 

بسیاری ازN_الکیل آمینو اسید ها مشتقات الکیله ساده ایB_یاN_B. ( ٢-کربوکسی اتیل )- آلانین هستند. دیگرN- الکیل آمینو اسید ها از ساختاری مشاهبه a- آمینو اسید های طبیعی برخوردارند.

ترکیبات این گروه به صورت اسید های کربوکسیلیک ازاد یا به شکل ملح سدیم اسید های یاد شده در دسترس هستند که شکل اخیر رایج تر است.هنگامی که این ترکیبات با مواد قلیلیی کاملا خنثی شوند مانند آمین ها عمل می کنند.تنها زمانی کهPHدر حدود ۶تنظیم شود آنها خاصیت دو قطبی خود را ظاهر می سازند.

املاح سدیم آلکیل آمینو اسید ها به خوبی در اب انحلال پذیرند,حال انکه میزان انحلال پذیری اشکال دو قطبی,به ویژه در رابطه با اسید های آمینو پروپیونیک به اندازه انحلال پذیری ایمینوپروپیونات ها نیستند.

 

اسامی تولیدکنندگان N- آلکیل آمینو اسیدها

Akzo chemicals

Amphoterics  International

Brooks  Industries Inc

Chemron

Harcros  chemicals UK Ltd

Henkel KGaA

International specialty products

Molntyre Group Ltd

Mona Industries, inc

Rhone-Poulenc

Witco corp

 

خواص فیزیکیگرچه این گونه آمینو اسید ها و نمک های آنها به صورت جامد در دسترس هستند اما به صورت مایع نیز عرضه می شوند.

مواد کاربردآلکیل آمینو اسید ها در محدودPH قلیایی یا خنثی کف فراوان تولید می کنند.درPH پایین,این ترکیبات مانند مواد فعال سطحی کاتیونی عمل کرده و از قدرت کف کنندگی آنها کاسته می شود.

آلکیل آمینو اسید ها در حالت دو قطبی میل ترکیبی فراوانی با تار های مو دارند و بدین مناسبت در کلیه انواع فراورده های بهداشتی و ارایشی گیسو مورد استفاده قرار می گیرند.افزون بر این می توان آنها را به عنوان عوامل امولسیونساز به کار برد.

پایداریN_آلکیل آمینو اسید ها به سهولت توسط اسید ها یا باز ها هیدرولیز نمی شوند و در شرایط عادی استفاده در فراورده های آرایشی از پایداری عالی برخوردارند.

ایمنیبا توجه به کاربرد گسترده N_آلکیل آمینو اسید ها می توان چنین نتیجه گرفت که استفاده از این مواد در فرمولاسیون فرآورده های آرایشی کاملا بی ضرر است.

خدمات آبکاری مرتبط

مانده تا آبکاریران 1402

نمایشگاه صنعت آبکاری 1402

مانده تا روز آبکار 10 مهر ماه

روز آبکار 10 مهر ماه 138 Days
jala-logo4.png
شرکت جلاپردازان پرشیا
تولیدکننده محصولات و تجهیزات آبکاری
خدمات آبکاری، پوشش دهی و مشاوره
تهران - شهرک صنعتی باباسلمان
02165734701 - 02165734702
ایمیل: service@jalapardazan.com

جستجو